BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

duminică, 29 mai 2011

Arta manipulării

                Navigam pe o librărie online la sectiunea psihologie, şi am fost uimită cum lucrări de genul "Arta manipulării", "Cum să manipulăm" sau "Arta de a influenţa", au luat loc cărţilor despre psihanaliza, psihopedagogie, psihocriminalistică şi cărţilor de auto-descoperire, auto-cunoaştere. Adică, cum e posibil ca o librarie online, cu un nume care te face să te gândeşti la baba de la piaţă, care îti dă doua la preţ de una, promovează tot felul de frustraţi care încep să scrie cărţi despre manipulare, şi pur şi simplu uită de Freud, Jung sau chiar Zlate? Apoi mai întâlnesc alţi frustraţi care se cred mari manipulatori şi ba chiar le place; se amuză jucându-se cu mintea unora şi convingându-i că ei au dreptate, asta doar într-un caz mai inocent. Mai sunt şi cei care mă întreabă diverse chestii despre manipularii, argumentând că le place şi ca ar trebui să ştiu câte ceva pentru că sunt la psihologie. Da fraţilor, ştiu câte ceva, dar în nici un caz nu mă apuc să ofer ponturi în stânga şi în dreapta doar ca voi să vă simţiţi mai bine şi să vă crească stima de sine. Atunci când veţi face asta cu cineva mai presus decât voi, când veţi avea curaj, atunci puteţi spune că manipulaţi, dar până când vă jucaţi cu minţile celor care nu au idee despre aşa ceva, eu zic că nu valoraţi nimic, nici cât unul care nu are cunoştinţe despre această "artă".
Întrebare: Ce este psihologia? Ştiinţă sau artă? Argumentaţi răspunsul voi fără google, sau alte motoare de căutare etc, nu aprob răspunsuri furate.

9 comentarii:

  1. Hmm, interesant subiect si interesanta intrebare. Nu prea stiu ce sa zic, dar ma gandesc ca psihologia e doar o stiinta. Pentru mine arta are alta insemnatate si mi se par ciudate expresiile gen arta manipularii, arta conversatiei etc.
    Iar manipularea in sine e ceva urat, ceva rau si nu inteleg de ce sa inveti cum sa manipulezi? Mai bine ai invata sa te aperi de asta! O astfel de carte ar fi buna pentru multe pustoaice fraiere, manipulate de iubitii lor sau pretinsi prieteni. Bine ca nu se fac si carti despre "cum sa dai mita"...
    Cam asta e ceea ce am avut de zis. Nu stiu cata dreptate am si cata nu, nu am cunostiinte in materie de psihologie, dar ma intereseaza subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartile astea de care am zis, sunt niste tampenii. Nu asta inseamna psihologie, aia e marketing, la fel cum este si cum sa facem sa ne iubeasca cineva. Bullshituri. Iar raspunsul la intrebare ti-l voi da dupa o perioada, mai astept pareri sau ti-l dau personal si iti si explic ce am vrut. Am id tau? Daca nu, lasa-l aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. psihologia o stiinta,psihologia virstelor.
    Prin dezvoltare, in general, se intelege un proces complex de trecere de la inferior la superior, de la simplu la complex, de la vechi la nou, prin mai multe etape)

    RăspundețiȘtergere
  4. Psihologia este o stiinta a artelor, sau o arta a stiintelor.:) Am dat raspunsul pentru ca am vazut ca nimeni nu mai zice nimic:)) Alle sper ca acuma intelegi ce am vrut sa zic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Psihologia? E o știință ce necesită talentele unui artist....
    În legătură cu manipularea..depinde ce înțelege fiecare prin manipulare. Dacă x de 15 ani dorește să-și controleze iubitul/iubita e inofensiv, plictisitor probabil inutil. Dacă tu vrei să faci oameni să cumpere de la tine lucruri, să îți acorde dreptate în probleme importante, atunci situația devine captivantă.

    RăspundețiȘtergere
  6. E stiinta. Daca era arta era filosofie ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Repet psihologia e o arta a stiintei:) Cat despre manipulare in nici unul dintre cazuri nu este buna... Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Poi nu te-ai miscat destul de repede. :)) Au fost cateva zile in care puteai raspunde.

    RăspundețiȘtergere